Hobbyavel

Jag har varit fascinerad av welshponnyns fantastiska psyke och samarbetsvilja ända sedan jag fick min första egna ponny. Hon var ett welshponny sektion B ungsto och skulle snart ridas in. Det rätta hade väl varit att jag fått en mer rutinerad ponny som första häst, mina kunskaper i att rida in en ungponny saknades egentligen. Men med henne var det bara att sitta upp och rida som vanligt. Hon var liksom redan inriden.

Ponny nummer två var också ett sektion B sto, 4 år och relativt ohanterad. Samma sak med henne, bara att börja jobba och hon ville bara göra rätt.

När jag långt senare i livet fick möjlighet att avla lite på hobbybasis, var valet av ras helt självklart!

Vår berättelse

2011 fick jag möjligheten att köpa ett welshponnysto med riktigt bra stam. Frolique RW 983 efter den fantastiska Carolinas Foxglove RW 74 (en av legendaren Solway Master Bronze sista avkommor) och med SM hingsten Glansewin Gadabout RW 80 som morfar.

Jag bokade betäckning för henne hos Caspian RW 110

Dessutom fick jag möjligheten att köpa en otroligt lugn och trevlig hingst. Buddy Holly hade varit barnponny till tre systrar, deltagit i Hubertusjakter, träningar på lokala ridklubben, tolkats efter vintertid och startat någon enstaka lokal tävling. Han hade enastående skritt och väldigt bra trav!  Buddy Holly fick sin licens några år senare.

Senare, samma år, fick jag möjligheten att köpa Fleur KWB 1451 från stuteri Arhult. Hon är ett welshponny sto efter Whatton Copper Beech, som användes flitigt i Tyskland och Nederländerna och finns i stamtavlan hos många framgångsrika ridponnyer. Men hans kanske mest kända avkomma är den tyska welshhingsten Constantin som själv tävlat EM och har avkommor på EM nivå. Under sina sista år stod han på Syndicat Linaro, för att ingå i ett franskt program för att avla sportponnyer. Fler köptes dräktig med ridponnyhingsten Speyksbosch Diablo.


Vid besöket på stuteri Arhult såg jag även den otroligt vackra welshhingsten Cottrell Mystery. Vilken welshkaraktär! Eftersom han var till salu blev det straxt efter en ny resa till Småland.